Ознаки якісного пива:
- Фільтроване пиво має бути абсолютно прозорим, без каламуті.
- Будь-які сторонні запахи, в тому числі і медовий, - ознака порушення технології.
- Смак повинен бути повним, а не водянистим.
- У кожному пиві присутній гіркоту, що йде від хмелю. Шляхетна гіркоту повинна бути легкою і проходить дуже швидко. Якщо після ковтка на мові надовго залишається гіркий присмак - пиво неякісне.
- І, зрозуміло, у пива повинна бути стійка висока піна.
Прикладом якісного пива є www.u3r.cz
При визначенні кращого пива не можна відштовхуватися від його ціни. Більш високі ціни у деяких виробників - це питання розкрученості бренду. І останнє. Форма пляшки на смак і збереження пива ніяк не впливає.
Що ви бачите на етикетці пивної пляшки? Назва пива. А ще? Ну, напевно, фортеця. Зазвичай на цьому інтерес до етикетці вичерпується, тому що ціна вказується не на ній, а на ціннику, що лежить поруч. Однак, пивна етикетка несе цілу масу корисної для поціновувачів напою з хмелю і солоду інформації.
Як вже було зазначено, на етикетці в обов'язковому порядку присутня назва пива. Зазвичай воно займає центральну частину етикетки (хоча є й винятки) і відіграє роль «приманки» для покупця або своєрідного «маяка», що дозволяє знайти улюблений сорт пива на стелажі з десятками, а іноді і з сотнями, пляшок-конкурентів.
Що ще можна дізнатися, глянувши на етикетку? Звичайно ж, тип пива. Найпоширенішими типами в нашій країні є Lager (лагер, пиво низового бродіння), Pilsner (пільзеньское, ніжно-золотаве і прозоре пиво) і ряд інших. Таких, наприклад, як ірландські та британські елі (Ale) або бельгійські ламбік (Lambic).
Крім типу пива, часто вказується його «колір». Пиво може бути світлим (Light) або темним (Dark). Перше виробляється із світлого або злегка підсмаженого солоду. Іноді з додаванням кукурудзяного, рисового або пшеничного матеріалу. А темне пиво варять з прожареного або копченого солоду, додаючи іноді перепалений цукор.
Фортеця пива показує об'ємний відсоток вмісту спирту для європейських марок пива і ваговій відсоток - для американських. Це найпопулярніша характеристика пива, якщо не враховувати назву.
Практично всі виробники пишуть на своїх етикетках: "Вміст алкоголю - не менше ..." Причина цього криється в тому, що точно передбачити результат пивоваріння неможливо. Градус можна виміряти тільки тоді, коли пиво вже готове. Тому чесні пивовари вказують на упаковці точний вміст алкоголю разом з датою виробництва саме для даної, конкретної партії пива.
Щільність пива. Вміст алкоголю знаходиться в прямій залежності від щільності. Густота, концентрація сухих речовин дає матеріал для ферментації і освіти алкоголю і, відповідно, чим більше щільність - тим вище градус.
Звичайне пиво з 5% алкоголю виходить при щільності сусла не менш 12-13 %%. Для фортеці 5,6% щільність повинна бути 14-16%. Існують сорти пива з міцністю до 11%. Але і щільність у них - 27-29%!
Якщо ж ви купуєте пиво з високим вмістом алкоголю і низькою щільністю - можна зі стовідсотковою гарантією сказати, що вам продали звичайний "йорж", тобто пиво, кріплене спиртом.
Калорійність. Тут все гранично ясно. Якщо ви не боретеся на обсяг талії - ця інформація не для вас. Хоча тут же можна помітити, що пивне черевце прикрашає далеко не всіх.
|