З недавніх пір скляний посуд, що володіє підвищеною жароміцних, стала користуватися величезною популярністю. У магазинах можна легко знайти листи, каструлі, різні форми для приготування страв в склі. За допомогою такого посуду сучасні господині створюють страви не тільки в духовці або мікрохвильовій печі, але і на газових і електричних плитах.
Скляний посуд на кухні і її переваги
Одним з головних переваг скляного посуду є її екологічність. На відміну від металевого посуду вона не іржавіє, на ній не залишаються жирові відкладення, більш того, вона не вбирає різні неприємні запахи. Крім того, завдяки її прозорості можна тримати процес приготування страви під контролем і не допустити того, щоб воно підгоріло.
Для приготування страв знадобиться: - посуд зі скла; - розсікач полум'я; - миючий засіб; - соняшникова олія.
Посуд зі скла є досить крихкою і вимагає особливого поводження. Ні в якому разі не можна упускати її на підлогу, бити і розміщувати на ній будь-які важкі предмети, оскільки вона може не витримати і розбитися. У тому випадку, якщо на посуді з'явилися відколи й тріщини, рекомендується припинити її подальшу експлуатацію.
Скляний посуд, зокрема скляні кастрюлі можна замовити за доступними цінами тут: umart.com.ua/catalog/tovary-dla-kuhni/dla-prigotovlenia/kastruli/steklyannye_kastryuli/.
Завдяки своїм хімічним властивостям скляний посуд має погану провідність тепла, саме тому приготування страв на газовій або електричній конфорці вимагає використання каструль круглої форми. Крім того, при використанні газової конфорки знадобиться додатковий розсікач полум'я, який убезпечить посуд.
Не рекомендується використовувати посуд зі скла округлої і прямокутної форми для приготування страв на газу або електричної конфорці, оскільки вона буде прогріватися досить нерівномірно. В результаті матеріал може покритися тріщинами і стане непридатним для приготування їжі. Найкраще використовувати такий посуд для приготування страв в духовці або мікрохвильовій печі, за особливими рецептами.
Мити скляний посуд можна за допомогою посудомийної машини або ж вручну. Ні в якому разі не можна видаляти ножами або шкребками пригорілі шматочки їжі, найкраще замочити посуд у воді з м'яким миючим засобом, а потім ретельно її промити.
Секрети приготування страв в скляному посуді
Заборонено поміщати в розігріту скляний посуд холодну воду або заморожені продукти, в іншому випадку вона може лопнути в зв'язку з перепадом температурного режиму. Якщо знадобиться долити трохи рідини в блюдо, рекомендується робити це в кілька етапів, при цьому наливати її рекомендується в центр посуду. Після завершення приготування страви рекомендується ставити скляний посуд на заздалегідь приготовлену підставку.
Щоб блюдо не підгоріло під час приготування на газу або електроплиті, на дно посуду необхідно налити трохи соняшникової олії. Блюдо повинне готуватися на слабкому вогні, а якщо використовується електроплита, вистачить малої потужності. При цьому їжу необхідно розмішувати, особливо якщо вона густа.
У книжкових магазинах та інтернеті можна знайти величезну кількість рецептів приготування страв в скляному посуді. Найчастіше за допомогою такого посуду готують страви з м'яса і картоплі, причому господині вважають за краще частіше використовувати духову шафу.
|