Готовий мелену каву по смаку й аромату, звичайно ж, поступається тільки що смаженій і подрібненого, проте це кращий варіант для тих, хто віддає перевагу пити не розчинний, а свіжозварений підбадьорливий напій.
Він робиться?
Спочатку компанії з різних країн закуповують зелені зерна в Бразилії, Індії, Колумбії або Кенії, а потім у себе на батьківщині (ближче до споживача) смажать, мелють, створюють всілякі сортові суміші і фасують. Тому на прилавках ти можеш зустріти мелену каву виробництва Італії, Німеччини, Франції, Росії і т. д. Як вибрати напій ідеальної якості, помелу, ступеня обжарювання і поєднання сортів, розповідає Рамаз Чантурія, генеральний директор асоціації «Росчайкофе».
Для турки – пил, для машини – крупинки
Щоб вибрати підходящий для себе каву, спочатку подумай, як ти будеш його готувати, – від цього залежить, продукт якого помелу тобі потрібен. Якщо вариш напій в турці або гейзерній кавоварці, вибирай порошок, подрібнений практично в пил. Якщо ж користуєшся фільтраційної кавоваркою або еспресо-машиною, треба шукати кави середнього і крупного помелу – з дрібного у тебе вийде незрозумілий на смак напій. Інформацію про те, наскільки сильно подрібнений міститься в пачці порошок, шукай на етикетці.
Якщо придбаєш вітчизняний кава, вибирай продукт з ГОСТом преміум або вищого сорту – цей знак дасть тобі гарантію того, що зерна добре смолоты і рівномірно просмажені.
Італійці люблять позажаристей
Ще один важливий фактор, від якого залежить смак і аромат кави, – ступінь його готовності. Вона буває слабкою, середньої, сильної і максимальної, проте чіткої класифікації в даному випадку немає, тому на етикетках ця характеристика може називатися по-різному – наприклад, вітчизняний продукт за Гостом іменується светлообжаренным, среднеобжаренным, темнообжаренным або вищого ступеня обсмажування. Який варіант вибрати, залежить лише від твоїх уподобань, адже чим вище ступінь обсмажування, тим більш насичений кавовий смак з гірчинкою набуває кави. Якщо ж любиш ароматний і м'який напій, купуй продукт з мінімальною обсмаженням.
Замовляйте каву високої якості дешевше тут: зерновой кофе стоимость в Киеве.
До речі, більшість виробників випускають різний продукт, а ось італійський кави частіше буває сильно просмаженим.
Кава з кофеїном і без
Сортів кави може бути тисячі – вони відрізняються один від одного відтінками смаку, аромату, терпкості, кислотності, адже зернятка з'явилися в абсолютно різних умовах. Наприклад, «Ямайка Блю Маунтін» (коштує близько 16 000 руб. за 1 кг) росте тільки на однойменному острові Карибського басейну, а у виробництві «Копі Лювак» (ціна – близько 24 000 руб. за 1 кг) задіяні звірята пальмові сивет – вони з'їдають ягідки, але зернятка в їх організмах не перетравлюються, а виходять разом з екскрементами і збираються людьми.
Втім, всі сорти кави відносяться до двох основних біологічних видів – арабіці або робусті (є ще ліберіка і эксельса, але вони малоплодовиты і використовуються дуже рідко). Іноді виробники кладуть в упаковку тільки один каву – в цьому випадку пишуть «100% арабіка». Але частіше змішують два види в різних пропорціях: якщо побачиш на етикетці напис «еспресо», значить, всередині пачки купаж з арабіки і робусти в співвідношенні 50/50, 60/40 або 70/30. Добре, якщо виробник вказав точний склад суміші, адже від цього багато залежить. Скажімо, в арабіці менше кофеїну. Вона дає напою багатий смак, аромат і легку кислинку. А ось робуста більш міцна, гіркувата і в ній більше кофеїну.
Якщо у тебе проблеми з серцем, але ти не хочеш відмовлятися від ранкової чашечки ароматного напою, шукай упаковку з написом «без кофеїну» – це речовина навчилися витягати з зелених зерен і робити каву, позбавлений звичного ефекту.
Кава шоколадний, амаретто, горіховий
Останнім часом все більш популярним стає мелена кава з ароматом шоколаду, коньяку, амаретто, горіхів, ванілі, кориці. Чи можна відрізнити натуральний напій від хімічного? В принципі зробити це просто. Якщо в нього додано спеції (кардамон, перець, кориця, ваніль, мускатний горіх), значить, це на 90% природний продукт. А ось інші аромати (алкоголь, шоколад, мигдаль, кедрові горішки, фрукти), швидше за все, штучні або ідентичні натуральним – останні, до речі, краще.
Втім, справжні гурмани впевнені: якісний «чистий» кава сам по собі настільки хороший, що додаткова ароматизація йому не потрібна.
Вакуумний брикет – найкращий
Під час обсмажування в центральній частині зерна створюється газовий міхур, в якому концентруються ароматичні речовини. Коли кава подрібнюють, він руйнується і цінний чарівний запах починає випаровуватися. Знаючи таку особливість, не купуй заздалегідь розфасований в паперові пакетики продукт, а проси змолоти його в тебе на очах. Якщо ж придбаєш заводський мелений, вибирай кави в твердому вакуумному брикеті – в такому вигляді він краще зберігає свої властивості.
Тільки дивись, щоб упаковка не була пошкоджена (в цьому випадку вона стає місцями м'якої), і не купуй велику пачку, адже після розтину ти не зможеш захистити кави від «в'янення». На відміну від вакуумних брикетів в м'яких упаковках продукт трохи змінює свої властивості, але зате у деяких з них є одностороння мембрана, яка пропускає повітря назовні та не дає йому потрапити всередину упаковки. Вона потрібна і з технологічної точки зору – щоб гази не скупчувалися в пачці і не підривали її, і з споживчою – ти можеш натиснути на пакетик і відчути запах продукту, який купуєш.
Відкривши упаковку, насамперед понюхай її вміст, адже характерний чудовий аромат – головний показник свіжого і якісного меленої кави.
|