СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО - Игры ФИЛЬМЫ ПРОГРАММЫ РЕФЕРАТЫ статьи

Скачать бесплатно игры для телефона и для PC программы, фильмы игры.Бесплатные фильмы

Главная Мой профиль Выход
Вы вошли как Гость · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Категории раздела
Цікаві статті [307]
Інше [82]
Реклама
Мини-чат
Це цікаво

>Уютный семейный ресторан «Т... 

>Какой тепловой насос лучше 

>Детская одежда, чтоб все бы... 

>Mercedes сделал «прозрачный... 

>Активіста Антикорупційного ... 

>Бойовики "ЛНР" і ... 
Опроси
Оцените мой сайт
Всего ответов: 80
Статистика
Статистика

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0
 Каталог статей
Главная » Статьи » Цікаві статті » Цікаві статті [ Добавить статью ]

Як шоколад впливає на здоров'я?

Це цікаво/это интересно
Грандиозные события в мире, новости в науке и технике, и другие события на noron.at.ua


1. Що таке шоколад
Шоколад (англ. Chocolate, фр. Chocolat, исп. Chocolate) - термін, що позначає різні види кондитерських продуктів, виготовлених з використанням плодів какао .


2. Звідки взялося слово "Шоколад"
Слово «шоколад» походить від «чоколатль», назви напою з какао-бобів. Мовою ацтеків «чоколлі» означає «гіркота», а «атль» означає воду, що використовується для приготування шоколадного напою.
Сучасний чоколатль включає в себе: какао-порошок, молоко, цукор, корицю, гострий перець, і іноді ваніль.


3. З чого роблять шоколад
Основною сировиною для виробництва шоколаду і какао-порошку є какао-боби - насіння какао-дерева, що виростає в тропічних районах земної кулі. За походженням какао-боби поділяють на три групи: американські; африканські; азіатські. Найменування товарних сортів відповідають назвою району їх виробництва, країни або порту їх вивезення (Гана, Байя, Камерун, Тринідад і ін.)
За якістю какао-боби поділяють на дві групи:
шляхетні (сортове), що володіють ніжним смаком і приємним тонким ароматом з безліччю відтінків (Ява, Тринідад і ін);
споживчі (ординарні), що мають гіркий, терпкий кислуватий смак і сильний аромат (Байя, Пара та ін.)

4. Що таке какао-боби
Какао-боби знаходяться в м'якоті плоду какао-дерева по 30-50 шт., Мають мигдалеподібну форму, довжину близько 2,5 см. Боб складається з твердого ядра, утвореного двома сім'ядолі, зародка (паростка) і твердої оболонки (какаовелли). Какао-боби свіжозібраних плодів не володіють смаковими і ароматичними властивостями, характерними для шоколаду і какао-порошку, мають гірко-терпкий присмак і бліде забарвлення. Для покращення смаку та аромату їх піддають на плантаціях ферментації і сушці. У процесі технологічної обробки з какао-бобів одержують основні напівфабрикати: какао терте, масло какао і какао-макуха. Какао терте і масло какао з цукровою пудрою використовують для приготування шоколаду; з какао-макухи отримують какао-порошок.


5. Як класифікують шоколад
Залежно від способу обробки шоколадну масу підрозділяють на десертну і звичайну.
Десертна шоколадна маса має високі ароматичні гідності і тонку дисперсність. Ці властивості вона набуває в результаті особливо ретельної і тривалої обробки. Вміст цукру в ній не більше 55%.
Звичайна шоколадна маса має більш низькими смаковими і ароматичними достоїнствами і менш тонкою дисперсністю. Вміст цукру в ній не більше 63%.
Пористий шоколад отримують в основному з десертною шоколадної маси, яку розливають у форми, поміщають у вакуум-котли і витримують в рідкому стані (при температурі 40 ° С) протягом 4 ч. При знятті вакууму завдяки розширенню пухирців повітря утворюється дрібнопористі структура плитки.
Залежно від складу шоколад ділять на шоколад без додатків, з додатками, з начинкою, діабетичний і білий.
Шоколад без додавання у виготовляють з какао тертого, цукрової пудри і масла какао. Такий шоколад має специфічні властивості, притаманні какао-бобам. Змінюючи співвідношення між цукровою пудрою і какао тертим, можна змінювати смакові особливості одержуваного шоколаду - від гіркого до солодкого. Чим більше в шоколаді какао тертого, тим більш гірким смаком і більш яскравим ароматом володіє шоколад і тим більше він цінується.
Шоколад з додатками виготовляють з какао тертого, масла какао, цукрової пудри і різних живильних, смакових і ароматичних речовин. В якості додатків найчастіше використовують сухе молоко, сухі вершки, ядра горіхів, кава, вафлі, цукати, спирт, коньяк, ванілін, харчові есенції та ін Співвідношення між перерахованими складовими частинами шоколаду відображають особливості його асортименту і коливається в широких межах.
Шоколад з начинкою готують із шоколадної маси без додатків і з додаванням молока. Випускають його у вигляді плиток, батонів, черепашок і інших фігур з різними начинками: горіховими, помадними, шоколадними, фруктово-желейними, кремовими, молочними, вершковими. Кількість начинки повинно бути не більше 50% загальної маси виробів.
Шоколад діабетичний призначений для хворих на цукровий діабет. До складу шоколаду замість цукру вводиться сорбіт, ксиліт, манітол.
Шоколад білий готують за особливою рецептурою з масла какао, цукру, сухого молока, ваніліну без додавання какао-маси, тому він має кремовий колір (білий) і не містить теоброміну.
Шоколад у порошку виробляють з какао тертого і цукрової пудри без додатків і з додаванням молочних продуктів.


Інші матеріали:

1. Шоколад у давнину
Шоколад довгий час був винятково напоєм. Він вживався в холодному вигляді - обсмажені какао-боби, що самі по собі мають гіркий смак, змішувалися з водою, а потім у цю суміш додавався перець чилі. Давня цивілізація омельків, якій довелося першій скуштувати власними силами винайдений напій, дала й назву, що використовується до наших часів. Вони говорили "kakawa". Дивно, що за такий довгий час у назві змінилося всього лише декілька літер. На відміну від назви склад шоколаду з тих пір зазнав значних змін, але шлях до цього був довгим.

Приблизно в цей же час, а саме три тисячі років тому, були винайдені й інші ласощі, що тепер нерозривно пов'язані з шоколадом. Стародавні єгиптяни випадково змішали мед, інжир і горіхи - і стали власниками найперших у світі цукерок


2. Какао-боби як гроші
До 600 року нашої ери шоколад не втратив жодного компонента первісного складу. Історію розвитку шоколаду продовжило плем'я майя. У цей період язичество стало причиною того, що шоколад став дуже коштовним напоєм, з ним було зв'язано безліч релігійних ритуалів і традицій. Цінність шоколаду була велика, адже він прирівнювався до їжі богів. Індійці майя в ті часи проживали в Центральній Америці, на півострові Юкатан (зараз Мексика). За часів індійців майя дерева какао навмисно не вирощували. Їх росло чимало, але і недостатньо для того, щоб кожен міг пити божественний напій вдосталь. У результаті індійці стали використовувати какао-боби як засіб платежу. На рахунку був кожен плід: за 100 какао-бобів, наприклад, можна було купити раба. Коли розрахунки велися чималими сумами, то плоди рахували не поштучно, а стручками, кожен з яких важить близько 500 р. Пізніше цінність плодів какао підштовхнули індійців майя до початку утворення плантацій какао


3. Подарунок від ацтеків
Ацтекам Центральної Америки стосовно какао було значно простіше. Індійці, що проживали на їхній території раніше, звели плантації, і врожай з року в рік ставав усе більшим. Цінність плодів дерева трохи знизилася, і какао-боби стали використовувати як данину. Це був період перших далеких мореплавань і відкриттів: крок до того, щоб шоколад став відомий і в Європі. У 1517 році в Мексику прибуває іспанець Ернан Кортес. Ацтеки приймають його за бога Кецалькоатля. Але плани Кортеса також виявилися грандіозними: він завоював Мексику. А ще - зрозумів, що "чоколатль" допоможе завоювати йому хороше становище й у себе на батьківщині. Кортес не помилився. Кораблі, на які були завантажені какао-боби і пристрої для виробництва какао, стали відкриттям для Іспанії. Іспанці не квапилися поширювати шоколад за межі країни, зробити це не дозволяли обсяги постачань. Крім цього, вони зберігали в секреті рецептуру виготовлення напою. Те, що робили з какао-бобами іспанці, вже ближче до шоколаду, який відомий нам. Новий рецепт містив у собі корицю, мускатний горіх і цукор. Перець чилі стали обходити стороною, і напій тепер подавався гарячим. Ці зміни стали шоколаду на користь


4. Детальний історія шоколаду за останні 3 століття


5. Виробництво шоколаду. Технологія виробництва.


6. Спірні факти про шоколад
6.1. Про користь шоколаду
Наконец-то новина, яку всі чекали - шоколад сприяє здоров'ю, більш тонкої талії і позитивному погляду на життя в літньому віці. Дослідження, яке не було профінансовано шоколадною промисловістю, показує, що літні чоловіки, які їли шоколад, знаходяться в кращій фізичній формі, оптимістичніші та вище оцінюють власне благополуччя. Починаючи з 1960 року, дослідницька група вчених з фінських університетів в Оулу та Хельсінкі вивчала гельсінкських бізнесменів, які народилися між 1919 і 1934 роком. Випробуваним ставили питання про те, що вони думають про життя, в тому числі запитували їх, які цукерки вони віддають перевагу. З 1367 респондентів тільки трохи більше 100 сказали, що не їдять солодкого. З інших 860 сказали, що вважають за краще шоколад, а 399 - що віддають перевагу якісь інші солодощі. Середній вік респондентів - 76 років, повідомляють вчені в журналі European Journal of Clinical Nutrition ( "Європейський журнал клінічного харчування"). Любителі шоколаду, як правило, стрункішою, у них тонша талія, і вони рідше страждають від діабету, ніж ті, хто обирає інші солодощі. Крім того, вони трохи краще освічені. Любителі шоколаду значно вище оцінюють своє здоров'я, почувають себе щасливішими, рідше відчувають почуття самотності і рідше страждають від депресій.

Крім того, вони з більшою ймовірністю досі будують плани на майбутнє. Попередні дослідження показували, що вживання шоколаду вивільняє ендорфіни, які викликають почуття задоволення та знижують чутливість до болю


6.2. Знайдено ще один доказ користі шоколаду
Дослідники підтвердили, що гіркий чорний шоколад може сприятливо впливати на організм людини. Більш розповсюджений молочний шоколад такими корисними властивостями не володіє. Недавнє італійське дослідження показало, що він знижує кров'яний тиск і підвищує здатність організму засвоювати цукор, що міститься в харчових продуктах


6.3. Від солодкого не поправляються
Учені різних країн в ході ряду тестувань прийшли до висновку, що темний шоколад перешкоджає розвитку багатьох захворювань. Доктор Дерк Тауберт з університетського госпіталю в колоні (Німеччина) провів дослідження лікувальних властивостей цього продукту. Одній групі людей з високим кров'яним тиском давали щодня по маленькому шматочку темного шоколаду масою 6,3 г, в якому міститься 30 міліграм корисних речовин поліфенолів, а інший - те ж кількість шоколаду, але білого


6.4. Ще раз про користь темного шоколаду
Не раз уже говорилося про користь темного шоколаду, але вчені з кожним днем знаходять все більше і більше його корисні для людського організму властивостей. Так, американські вчені з Єльського університету довели, що темний шоколад покращує функції кровоносних судин, тим самим ще раз підтвердивши корисність даного продукту для здоров'я людини, але вже щодо кровоносної системи.

У дослідженні брали участь 45 чоловік, яких розділили на три групи. Протягом шести тижнів одним з них давали 227 грам какао без цукру, іншим - какао з цукром, а членам третьої групи - плацебо


6.5. Про користь і шкоду шоколаду
За даними дослідження, проведеного в Москві кардіологами, в якому взяли участь 6200 чоловік у віці від року до 97 років, серед продуктів, що містять флавоноїди (речовини, що перешкоджають виникненню атеросклеротичних бляшок на стінках судин), на першому місці у всіх вікових групах виявився чай, а друге і третє місце ділили у дітей та дорослих шоколад і яблука.

Автори дослідження стверджують, що всі три продукти-лідера здатні перешкоджати розвитку серцево-судинних захворювань і навіть раку. Підтверджено позитивний вплив шоколаду на одужання хворих на туберкульоз та астму


7. Що приготувати з шоколаду
10 рецептів з шоколаду.
Ще 10 рецептів.
Шоколад і шоколадні напої


8. Це цікаво

Що пишуть словники про шоколад - Визначення з 5 словників російської мови.
Шоколадники - Крім великої кількості статей про шоколад, сайт також містить Віртуальну Колекцію Шоколадних етикеток.
Azart-candy.ru - Багато цікавого про шоколад. (Види шоколаду. Як роблять шоколад. А корисний чи шоколад? Музеї шоколаду. Як їсти шоколад. Виробництво шоколаду. Шоколад - Історія винаходу. Як роблять шоколадні плитки.)
Рейтинг найдорожчих видів шоколаду від Forbes .


Источник:
Категория: Цікаві статті | Добавил: noronk (04.12.2010) | Автор: E W
Просмотров: 870 | Комментарии: 0 | Теги: | Рейтинг: 0.0/0


 Допоможіть нашому сайту,перейдіть по одній з ссилок:
Всего комментариев: 0
Copyright MyCorp © 2024
Поиск
Реклама
Форма входа
Логин:
Пароль:
Популярно на сайті

Свежие ключи к Microsoft ...

Angry Birds (Злые Птицы) ...

Ключи для NOD32

eset nod32 ключи

Скачать Windows 7 Starter...

Двухсекционные светофоры ...

Игры Gravity Defied(50 иг...

Age of Wonders III (2014/...
Популярно на форум
  • Давайте поговорим 
  • Весела дупа :) 
  • Скажи щось розумне 
  • Підкажіть 
  • Красиві фрази... 
  • Випадкові файли
    [Фантастика]
    Повелитель стихий / The Last Airbender
    [Журнали]
    скачати Любимая дача #8
    [Стрілялки]
    S.T.A.L.K.E.R.- Полураспад (мод S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky ver.1.5.07 ) СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО
    [Пригоди]
    Risen
    [Стратегії]
    Антология Medieval 2: Total War + The Third Age
    [Стрілялки]
    Grand Theft Auto 4: Episodes From Liberty City (2010)
    [Стрілялки]
    Batman: Arkham Asylum СКАЧАТЬ БЕСПЛАТНО
    [Бойовики]
    Форсаж 4 / Fast & Furious (2009) DVDRip / смотреть онлайн
    [Гонки]
    Need for Speed: Hot Pursuit 2
    [Пригоди]
    Cursed Mountain-ViTALiTY
    (