Це цікаво/это интересно Грандиозные события в мире, новости в науке и технике, и другие события на noron.at.ua
Накип - твердий наліт карбонатів кальцію і магнію - утворюється на внутрішній стінці посуду, в якій багато разів кип'ятять і нагрівають воду. Кращий спосіб видалення накипу - подіяти на відкладення кислотою.
1. Лимонну кислоту - 1-2 пакетика - потрібно насипати в чайник (в холодну воду) і закип'ятити. Дати трохи постояти, потім слть вскипевший воду, сполоснути чайник, закип'ятити нову порцію чистої води. Цю воду також необхідно злити-в ній могла залишитися лимонна кислота. Кількість, яка використовується лимонної кислоти варіюється в залежності від кількості накипу. Цю процедуру потрібно виконувати регулярно, один раз на кілька тижнів, не допускаючи великого шару накипу.
2. Треба налити в чайник воду, всипати у воду 1 столові ложки соди, довести до кипіння і покіпятіть 30 хв, потім вилити воду, налити свіжу, всипати 1 ст. ложку лимонної кислоти і теж покіпятіть, потім залити нову воду і влити півсклянки оцту і теж покіпятіть 30 хв. Це добре для запущених чайників, коли товстий шар накипу, - вона отлущівается тонкими пластинками.
У чайник треба налити суміш води і 70%-ної оцтової есенції з розрахунку 60 мл есенції на 1 л води. Протягом 8-10 годин цей розчин потрібно підтримувати в гарячому стані, для чого періодично доводити його до кипіння. Після цього чайник промити водою і будь-яким миючим засобом. Якщо чайник не дуже запущений, то однієї такої процедури достатньо, якщо ж шар накипу занадто товстий, обробку треба повторити.
3. Чайник наповнити гарячою водою і довести до кипіння, додати питну соду (2 - 2,5 ст. Ложки на 1 л води) і кип'ятити ще 30-40 хв. Розчин злити, налити в чайник чисту воду і, додавши оцтову есенцію (з розрахунку півсклянки на 4 л води), і кип'ятити ще 20 хв. Після цього розпушений шар накипу легко знімається зі стінок чайника.
4. Залити в чайник розчин оцтової есенції (1 частина есенції на 6 частин води), нагріти на вогні до 60-70 'С і потримати чайник на вогні при такій температурі 20 - 30 хв, потім ретельно промити.
Якщо в каструлях, чайники, потемнілих зсередини, проварити шкірку від яблук і груш, вони придбають втрачений первісний колір, накип зникне.
Накип зі стінок самовара можна видалити так: у самовар, наповнений водою, вливають чашку гліцерину і кип'ятять. Накип відстає від стінок самовара. Інший спосіб: коли вода в самоварі закипить, кидають у неї жменю або два цукрового піску. Якщо накипу багато, то роблять це 2-3 рази, після чого самовар стає зовсім чистим.
Щоб самовар був чистим від накипу, можна періодично (приблизно один раз на місяць) варити в ньому деякий час картопляне лушпиння.
Источник: |