Це цікаво/это интересно Грандиозные события в мире, новости в науке и технике, и другие события на noron.at.ua
Якщо запитати звичайну людину, а як же виглядає продукт, що містить генетично модифіковані організми (ГМО), то більшість опитаних, в першу чергу дадуть відповідь, що це акуратної, правильної форми овочі та фрукти, рослини великих розмірів. Так під підозрою на наявність ГМО можуть виявитися всі продукти, які виглядають краще від інших, мають довший час зберігання, правильну форму і великі розміри. Але це не так, хоча великі та гарні фрукти і овочі, це дуже важливо, але далеко не всі вони мутанти. Так як технології зі створення ГМО дуже складні, і як наслідок дуже дорогі, бізнесмени і вчені, які на них працюють, не надто поспішають модифіковати все і вся. Їх у першу чергу цікавлять ті сільськогосподарські культури, які потрібні всім і завжди, скрізь і у великих кількостях. У коло їхніх інтересів природно входить те, на чому можна буде в кінцевому підсумку заробити, а значить основне завдання, це зменшення витрат і підвищення врожайності, рішення в першу чергу економічних проблем.
Оскільки головні вороги фермерів: бур’яни і шкідники, то саме для боротьби з ними і використовуються ГМО. Адже прополювати бур’яни дуже довго і дорого, а облити все отрутохімікатами, теж не вихід – так разом з усіма смітинками та шкідниками загине і врожай. От і створюють стійку до гербіцидів кукурудзу – бур’ян гине, а кукурудза живісінька. Та ще й врожайність підвищується на 15 відсотків. Хімікатів і добрив використовують менше, врожайність підвищилася – завдання фермерів вирішене. Мета досягнута – собівартість зменшилася, поля стали чистішими, урожай збільшився!
На сьогоднішній день 95% генетично модифікованих продуктів це соя, бавовна, ріпак, пшениця, кукурудза, картопля. 75% генетичних модифікацій спрямовані на підвищення стійкості рослин до засобів проти бур’янів. Інші важливі напрямки модифікацій – стійкість проти різних шкідників. А ось форму, колір і смак змінюють дуже рідко.
Источник: |