Без чого неможливо уявити жодне застілля? Що має поєднувати в собі виняткову функціональність і відмінний зовнішній вигляд? Звичайно, ж, столові прилади! Саме ножі, ложки та виделки є тими незамінними предметами, які є на кожній без винятку кухні.
Вибрати й купити сучасні столові прилади зараз зовсім нескладно — магазини пропонують неймовірне різноманіття. Але як вибрати столові прилади хорошої якості, відповідного дизайну, та ще й не переплачуючи, знають не всі. А для того, щоб орієнтуватися у всьому різноманітті ложок і виделок, потрібно володіти певною інформацією. Почнемо знайомство, мабуть, з головного — матеріалів, з яких прийнято виготовляти столові прилади, та їх зовнішнього вигляду.
Матеріали та дизайн
Найчастіше на прилавках магазинів можна зустріти ножі, ложки та виделки з таких матеріалів як нержавіюча сталь, мельхіор. Рідше — зі срібла, а також з алюмінію, дерева, пластмаси. Розглянемо більш докладно:
неіржавіюча сталь для виробництва столових приладів підходить просто ідеально — недорога, міцна, абсолютна інертна. Сталеві вилки, ложки і ножі прості у догляді, довговічні. Звичайно, це стосується тільки тих приладів, які виготовлені відповідальними виробниками;
мельхіор або нейзиблер — матеріали елітні, так як їх вартість досить висока. Столові прибори з мельхіору вже практично ніхто не випускає, а з нейзиблера майже завжди мають ще й зовнішнє покриття з срібла, золота і т. д., тобто купівля таких наборів виделок, ножів і ложок є ще і вкладенням коштів;
Замовляйте меблі і посуд на прокат тут: аренда мебели киев. Дуже вигідно і кориисно для тих, хто плануєте організацію свят або хоче справити на когось особливе враження.
про набір срібних столових приладів мріє майже кожна господиня — це красиво, стильно і підкреслює статус володарів. Однак з практичної точки зору срібло не можна назвати найкращим матеріалом за його м'якості;
необхідно згадати і про столових приладах з алюмінію, пластмаси і дерева. Жоден з цих матеріалів не підходить для щоденного використання. Пластикові виделки і ложки гарні в якості одноразових приладів, дерев'яні — як предмет декору, а алюмінієві, хоч ще й зустрічаються подекуди, але із-за м'якості і неэстетичности матеріалу на сучасній кухні навряд чи побачиш.
Дизайн столових приладів не такий різноманітний, як, наприклад, дизайн посуду, але і його теж варто враховувати, якщо вам важлива ще й естетична складова. В ідеалі, всі столові прилади повинні бути з одного матеріалу і з однаковим декором. Тобто краще всього не купувати вилки, ложки і т. д. вроздріб, а придбати хороший, якісний набір столових приладів.
Зараз можна знайти багато чудових наборів різної цінової категорії і різної комплектації. Є набори і з 24 предметів, яких буде достатньо для щоденного користування, і з 90, які відмінно підійдуть для прийому гостей.
Тепер перейдемо до того, як вибрати якісні столові прилади в наборі або поштучно, а так само до деяких тонкощів догляду.
Вибираємо і доглядаємо правильно
Багато хто, вибираючи столові прилади, просто орієнтуються на ціну, помилково вважаючи, що чим вона вище, тим краще. Насправді ж, купити хороші ножі, ложки та виделки можна і не переплачуючи. На що ж потрібно обов'язково звернути увагу?
По-перше, придивіться до поверхні, вона повинна бути ідеально гладкою, з блиском. Якщо дизайн передбачає матування, то і воно має бути без плям, шорсткостей.
По-друге, візьміть в руку ложку або виделку — вага повинен бути відчутним, на вигині передбачено потовщення. Тільки такі прилади прослужать довго.
По-третє, не соромтеся понюхати прилади, оскільки яскраві синтетичні запахи, або ж будь-які інші неприємні вже можуть свідчити про низьку якість матеріалів.
Коли прилади нарешті «оселилися» у вас на кухні, не лінуйтеся правильно доглядати за ними:
намагайтеся рідко використовувати будь-які абразиви, так як постраждає зовнішній вигляд;
не тримайте довго прилади в солоній або кислій воді — можуть з'явитися плями, які потім доведеться довго видаляти;
пам'ятайте, що ексклюзивні набори, де використані такі матеріали, як срібло, золото, мельхіор, емаль і т. д. потребують такого ж дбайливому догляді та зберіганні, як і будь-які ювелірні вироби.
Як бачимо, врахувати при виборі столових приладів потрібно багато, але адже і купуємо їх не на один день, а розраховуючи на довгу службу.
|